مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه گفت ....

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه گفت: امسال بالغ بر ۸۰ درصد کاهش تولید پسته را به دلیل نوسانات دمایی داشتیم و حتی برخی از باغات این شهرستان بدون محصول ماندند.
حسین سرچاهی عصر دوشنبه در دومین دوره آموزشی ملی مباحث نوین پسته در این شهرستان گفت: ۱۸ هزار سطح زراعی و ۹ هزار سطح باغات این شهرستان است و ما ۵۳۸ منبع آبی در بشرویه داریم.
وی افزود: مهم ترین محصولات این شهرستان آویشن و آنغوزه،پنبه و پسته، خاکشیر، زیره سبز و زعفران و زردآلو و همچنین جو و محصولات جالیزی و اخیرا نیز کنجد می باشد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه بیان داشت: بشرویه به عنوان قطب کشاورزی استان مطرح بوده و در اکثر محصولات کشاورزی در استان پیشرو است.
سرچاهی اظهار کرد: یکی از پتانسیل های ویژه کشاورزی این شهرستان وجود باغ های وسیع پسته در بشرویه می باشد.
وی گفت: بنیانگذار صنعت پسته در شهرستان از سال ۱۳۵۴ در یک مجموعه ۴۰۰ هکتار پسته را کشت کرد و اکنون نیز یکی از کشاورزان بشرویه ای رکوردار تولید ۱۶ تن پسته خشک در هرهکتار در سطح کشور می باشد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه همچنین با اشاره به دارا بودن بیشترین سطح زیر کشت پنبه در استان نیز افزود: بشرویه تنها مرکز تولید و تکثیر بذر خرداد پنبه در کشور است.
سرچاهی بیان داشت: در زمینه کشاورزی ۱۰ نمونه استانی و چهار نمونه کشوری از شهرستان از جمله پنبه کار،کشاورز حفاظتی، مجری نمونه انتقال آب و... را داشته ایم.
وی وضعیت پسته در سال ۹۶ را بسیار مطلوب ارزیابی کرد و گفت: متاسفانه در سال ۹۷ بالغ بر ۸۰ درصد کاهش تولید پسته را به دلیل نوسانات دمایی داشتیم و حتی برخی از باغات این شهرستان بدون محصول ماندند.
مدیر جهاد کشاورزی بشرویه بیان داشت: امید است این دوره آموزشی با حضور کارشناسان کشوری و پسته کاران سراسر کشور بهترین خروجی را داشته باشد چرا که اگر ما بتوانیم با اصلاح شیوه های مدیریتی و باغبانی تنها یک درصد درآمد پسته را افزایش دهیم این یعنی سالانه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان افزایش درآمد را در بین پسته کاران خواهیم داشت.
وی اظهار کرد: ما سال گذشته در بشرویه هفت هزار و ۲۰۰ تن برداشت پسته داشته ایم اما متاسفانه امسال تنها هزار و ۷۰۰ تن برداشت کردیم.
سرچاهی همچنین خواستار ارائه راهکارهای علمی و عملی در این دوره برای رفع مشکلات آفات پسته در باغات از قبیل حاشیه خشکی برگ، سرشاخه خشکی درختان، نماتد، پسیل پسته و عدم کارایی سموم شد.
وی گفت: تمام کشاورزان بر این باور هستند که استان و شهرستان نیاز به یک پژوهشکده پسته دارد.
مدیرجهاد کشاورزی شهرستان بشرویه همچنین اظهار کرد: در سال ۹۵ بالغ بر صد میلیارد تومان تسهیلات کم بهره و بلندمدت به دلیل واردشدن خسارت زعفران به شهرستان پرداخت شد و اکنون هم به دلیل خسارت بسیار پسته، کشاورزان تقاضای اعطای تسهیلات ۳۰ میلیون تومان برای هرهکتار را دارند.
در ادامه:
مهدی عصمتی پور  عصر دوشنبه در دومین دوره آموزشی نوین پسته گفت: استان خراسان جنوبی حدود ۲۰ سال است که درگیر خشکسالی های پیاپی می باشد.
وی افزود: شهرستان بشرویه نیز شهری کم باران در استان است و متوسط بارندگی در یک سال آن تنها ۱۹ میلی متر بوده که در ۱۲ نوبت بارندگی صورت گرفته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی خواستار توسعه و ترویج کشاورزی حفاظتی در سطح استان شد و افزود: در بحث کشاورزی حفاظتی کشاورزی توانسته در یک هکتار به میزان ۱۰ تن و ۵۰۰ کیلو پنبه برداشت کند.
عصمتی پور گفت: در سطح استان۷۳ هزار هکتار محصولات زراعی و ۷۹  هزار هکتار محصولات باغی داریم که ۲۵ درصد باغات استان پسته است و  خراسان جنوبی رتبه چهار کشور را در سطح زیر کشت پسته دارد و ۱۱ هزار هکتار ازسطح باغات پسته ما بارده می باشد.
وی بیان داشت: خاکشیر نیز در استان ما با حداکثر ۲ آب به عمل می آید و در هرهکتار از ۸۵۰ تا ۱ تن برداشت داشته ایم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار کرد: در بخش کشت های نشائی، چغندر قند را شروع کرده ایم که حداقل چهار مرحله کمتر می برد.
عصمتی پور نیز افزود: پنبه ما نیز بصورت نشا کشت شده که البته دستگاه های نشاءکار در استان کم است.
وی همچنین با اشاره به برگزاری دوره آموزشی ملی پسته گفت: شرایط اقلیمی و خشکسالی ها سبب شد تا با برگزاری این دوره آموزشی ملی به دنبال راهکارهایی برای جلوگیری از کاهش تولید محصول پسته باشیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان داشت: سرمای بسیار در آذرماه و بهمن ماه، و نیز گرمای بسیار بهمن ماه و اسفندماه سال گذشته خسارت شدیدی را وارد کرد و این سرما و گرمای بسیار سبب شد تا جوانه های پسته ریزش کنند.
عصمتی پور ادامه داد: همچنین بارندگی های اوایل فروردین ماه سبب شد تا رطوبت زیادی در باغ ها حاکم شود و در فصل برداشت پسته حتی پسته های برداشتی پوک بود.
در ادامه:

مهندس ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور نیز در این دوره آموزشی ملی گفت: ضعف اساسی ما در کشاورزی نبود آموزش های اساسی در تولید محصولات است.
وی افزود: در بخش کشاورزی دچار یک عقب افتادگی تاریخی هستیم و نتوانستیم تغییراتی بدهیم و علیرغم جایگاه ویژه کشاورزی در کشور و تولید بالای ۱۲۰ میلیون تن محصولات مختلف کشاورزی ولیکن گاها کشاورز ما متاسفانه به نان شب محتاج است.
رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور بیان داشت: بحران شدید آب و خشکسالی و آفات و امراض کشاورزان را دلسرد کرده است.
وی گفت: متاسفانه بخش عظیمی از تولیدات خودمان را به آفات می دهیم.
مهندس ملک زاده اظهار کرد: در کشور علیرغم تمامی مشکلاتی از جمله بی کیفیتی نهاده ها و تورم، بلایای طبیعی نیز به محصولات کشاورزی خسارت وارد می کند اما کشاورزان بازهم با وجود این مشکلات دست از تولید برنداشته و این در حالی است که قیمت های تضمینی هم جبران زحمات کشاورزان را نمی کند.
رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور گفت: نبود بازار و عدم مدیریت صحیح برای فروش محصولات تولیدی کشاورزان  در کشور باعث شده تا زحمات آنان به هدر رفته و تمام سود آن به دلالان برسد.
وی افزود: کشاورز تا زمان فروش محصولات و بازگشت سرمایه اش متوجه سود یازیان تولیدات خود نمی شود و با وجود نبود قیمت در زمینه محصولات کشاورزی در کشور ضربه بسیاری به کشاورزان وارد می شود.
رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور ادامه داد: بیش از ۸۰ درصد درآمد کشاورزان به جیب دلالان می رود و متاسفانه فاصله قیمتی بسیار بین زمین کشاورز تا سفره خانوار ها همه را بیچاره کرده است.
مهندس ملک زاده اظهار کرد: بخش عظیمی از مشکلات کشاورزی به دلیل نبود یک تشکل قوی و پایه گذار در برابر حق و حقوق کشاورزان است.
رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور بیان داشت: بیش از 50 سال است که در کشور تمام صنف ها تشکل داشته و نسبت به حق و حقوق خود دفاعیه دارند اما متاسفانه کشاورزان هنوز مدرک رسمی بر شغلشان ندارند.
وی افزود: کشاورزان هنوز با این همه مشقت و کار فراوان بیمه نیستند و برای یک وام اندک مشکل دارند.
مهندس ملک زاده اظهار کرد: امسال ۱۲ میلیارد تومان برای تولید گندم به کشاورزان توسط دولت پرداخت شد اما هنوز جایگاه کشاورزان در هیج جا روشن نیست.
رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور تاکید کرد: کشاورزان باید با  یک تشکل قوی از حقوق خود دفاع کنند.
وی نیز گفت:تنها راه نجات کشاورزی و دامداری تغییر الگوی کشت و روش های دامداری است.
مهندس ملک زاده افزود: تغییر رویه در بز سانن که اکنون در استان خراسان جنوبی بسیار جوابگو بوده توانسته تولید شیر ۲۰۰ گرمی دامدار در بز را به ۲ کیلو در روز برساند و این عملکرد بالاتر گامی بسیار مهم است.
وی تولید ۱۶ تن پسته خشک در هکتار توسط باغدار بشرویه ای را اقدامی بزرگ و قابل تحسین دانست.

در ادامه:
شکر الله حاجیوند عصر دوشنبه در دومین دوره آموزشی ملی مباحث نوین پسته اظهار داشت: سطح باغات ما در کشور ۲.۸ میلیون هکتار بوده که پسته بیشترین سطح باغات کشور را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: ۲۱ میلیون تن تولید محصولات باغی داشته ایم که پسته از نظر ارزشی نیز دارای مزیت های بسیاری است.
مدیرکل دفتر میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی کشت خار شتر در استان خراسان جنوبی در سطح وسیع را بسیار مناسب دانست.
حاجیوند بیان داشت: توسعه باغات در استان های مرزی در ۴۶ هزار هکتار در حال انجام است که اکثرا کشت های دیمی در الگوی کشت اجرایی می شود و در هر کدام از نقاط باید محصول با راندمان بالا کشت شود.
وی همچنین با اشاره به مشکلات گردو نیز گفت: با به وجود آمدن آفت سرشاخه خوار گردو نیز تغییر رقم گردو را با هدف افزایش عملکرد در دستورکار قرار داده که این امر کمک خوبی به بهره وری اقتصادی نیز می کند.
مدیرکل دفتر میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: در زمینه پسته ۶۴۰ هزار هکتارسطح باغات کل جهان است که سالانه یک میلیون تن پسته تولید می شود و در این خصوص ایران و امریکا با یکدیگر رقابت دارند و ایران ۳۶۰ هزار هکتار سطح باغات بارده را دارد اما امریکا از نظر عملکرد و تولید بالاتر است.
به گفته حاجیوند صادرات پسته در سال گذشته ۱۳۱ هزارتن بوده است.
وی همچنین به مشکلات محصول پسته اشاره کرد و افزود: در محصول پسته اکنون آفات مقاومت بسیاری نشان داده و سموم اثرگذاری چندانی ندارد لذا باید سموم قوی تری را تزریق کنیم.
مدیرکل دفتر میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: باغات قدیمی نیز باید اصلاح و نوسازی را انجام دهند همچنین اقدامات مدیریتی در عملکرد مهم است لذا با مدیریت بهتر باید عملکرد در سطح را بالا ببریم.
حاجیوند گفت: در کشور تولید بالای ده تن پسته در هکتار را داشته ایم که بشرویه توانسته در هر هکتار ۱۶ تن پسته خشک برداشت کند.
وی بیان داشت: ۳۹۵ واحد مکانیزه و ترمینال ضبط پسته مجوز دار در سطح کشور فعال هستند.
مدیرکل دفتر میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد: بحث بیمه بسیار مهم است چراکه طبق بخشنامه کشوری بخش بسیاری از خسارات را بیمه باید جبران کند که متاسفانه باغات کمی زیرچتر حمایتی بیمه قرار دارند.
حاجیوند گفت:صندوق بیمه باید تعهداتش را بالا ببرد تا باغداران بیشتر به بیمه کردن باغات خود راغب شوند.
وی بیان داشت: تغذیه باغات پسته نیز مهم است و باید حتما به آن توجه شود و حتی زمان و مقدار تغذیه را باید رعایت کرد همچنین هرس و تربیت پسته هم برای بالا بردن عملکرد آن مهم است.
مدیر کل دفتر میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: باید باغ مادری برای  تولید پسته را ایجادکنیم و نهال  های تولیدی گواهی شده را در  بین کشاورزان توزیع کنیم.
حاجیوند از نظام صنفی کشاورزی  و تشکل های بخش کشاورزی خواست تا با همکاری و اجرای پایلوت نصب سایبان ها در باغات برای تثبیت دما و سرمازدگی در کاهش تولید و خطرات سرمازدگی گام بردارند.
وی گفت: مبارزه با سرما زدگی را باید با تکنیک های فعال با مرکز مکانیزاسیون اجرایی کرده که این طرح را نیز بصورت پایلوت اجرا خواهیم کرد.
مدیر کل دفتر میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: ایستگاه تحقیقاتی پسته در استان نیاز است و لازمه سیاست های اداری و تامین نیروی انسانی کمی اجرای این روند را کند کرده است.
وی گفت: تسهیلات بلاعوض برای جبران خسارات پسته کاران در نظر گرفته شده که امید داریم گوشه ای از خسارات کشاورزان و باغداران از این طریق جبران شود.

برای دریافت فایل pdf روی لینک تقویم مدیریت بهنگام مدیریت باغات پسته کلیک فرمایید

تقویم مدیریت بهنگام باغات پسته