گزارشی مفصل از کاشت محصول خاکشیر در شهرستان بشرویه

       کاشت محصول خاکشیر در شهرستان بشرویه از قدیم الایام مرسوم بوده و البته در سنوات گذشته به صورت یکپارچگی مزارع امروزی نبوده است و لذا شهرستان بشرویه در خصوص محصول خاکشیر مهد کاشت این گیاه دارویی در سطح کشور بوده و هست .

سطح زیر کاشت این محصول 210 هکتار می باشد که البته در سال های خشکسالی به 170 هکتار کاهش می یابد و سالیانه مقدار 120 تن محصول از این مزارع برداشت می شود. خاکشیر محصولی کم آب بر بوده (در اصل گیاهی دیم می باشد) به نحوی که تعداد آبیاری آن بسته به میزان بارندگی 1 تا 3 نوبت می باشد.

موارد مصرف وخواص دارویی خاکشیر:

خاکشیر از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است و التیام دهنده زخم و جراحات میباشد.

» جوشانده خاکشیر برای رفع اسهال‌های ساده مفید است.

» خاکشیر ادرار آور و تب بُر است.

» خاکشیربرای دفع کرم مفید است و التهاب کلیه را برطرف می‌کند

» خاکشیر نقرس ، حصبه ، آبله ، سرخک و مخملک را درمان می‌کند.

» خاکشیر صدا را باز می‌کند.

» خاکشیر برای رفع بیماری‌های گوش مفید است.

» خاکشیر برای از بین بردن کهیر و التهابات پوستی مناسب است.

» خاکشیر ملین است و برای رفع یبوست مناسب است.

» خاکشیر خنک کننده است و برای رفع گرمازدگی با آب سرد مصرف میشود.

» بذر خاکشیر بر میزان قدرت و میل جنسی می‌افزاید و اشتها را باز می‌کند.

» خاکشیر دل مالش و دل ضعفه را از بین می‌برد.

» خاکشیر در رفع ناراحتی ها و بیماری های دستگاه تناسلی موثر است.

» خاکشیر برای رفع اسهال ساده کودکان شیرخوار موثر است.

» خاکشیر اگر با شیر تازه خورده شود بدن را نیرومند و فربه می‌کند.

» برای بهبود فشار خون ضماد خاکشیر مناسب است

» برای باز شدن رنگ چهره مفید است

» خاکشیر سنگ کلیه را دفع می‌کند

» برای برطرف کردن جوشهای صورت که بدلیل مصرف چربی و شیرینی ایجاد می‌شود به کار می رود

کاشت خاکشیر در اواسط آبان ماه و به صورت نیمه مکانیزه است و برداشت آن هم در اوایل اردیبهشت ماه به صورت دستی انجام می گردد و چون این گیاه را نمی توان در زمان رسیدگی کامل برداشت نمود (به علت ریزش) لذا قبل از رسیدگی کامل درو شده و در بارگاه های مخصوص نگه داری گردیده و سپس بعد از رسیدگی کامل و خشک شدن عملیات فرآوری و جدا نمودن بذر انجام می گردد.

قیمت فروش محصول در حال حاضر و با توجه به کیفیت آن 50 تا 60 هزار تومان می باشد که با توجه به کم توقع بودن این گیاه مناسب می باشد.

در خصوص حمایت های انجام گرفته می توان به تسهیلات گیاهان دارویی از طریق صندوق کارآفرینی امید اشاره کرد، همچنین در اکثر منابع آبی کاشت این محصول حمایت های دیگری از جمله کانال کشی و انتقال آب با لوله انجام گرفته است. از دیگر حمایت های صورت گرفته برگزاری جشنواره خاکشیر در سال 1395 بوده و همچنین در تمامی نمایشگاه های استانی و کشوری نیز این محصول دارویی توسط تولید کنندگان و صندوق های خرد زنان روستایی به عرضه گذاشته شده و بازاریابی آن مورد حمایت قرار گرفته است.

حمایت های مورد انتظار افزایش تسهیلات کم بهره ، احداث بارگاه های خاکشیر و ارتقاء سطح مکانیزاسیون برداشت می باشد. حمایت از صندوق های خرد زنان روستایی نیز که نقش بسزایی در تکمیل زنجیره تولید این گیاه دارویی دارند نیز بسیار حائز اهمیت می باشد.

صنایع مورد نیاز خاکشیر مربوط به صنایع فرآوری و بسته بندی بوده که عمدتاً مشکل نقدینگی دارند.

گیاه خاکشیر آفت و بیماری خاصی نداشته و همین موضوع سبب می گردد که سم پاشی در مزارع خاکشیر صورت نگرفته و محصول تولیدی سالم باشد . از دیگر مزایای کشت این محصول نیز می توان به کم آب بر بودن ، قیمت مناسب و کم توقع بودن (نیاز تغذیه ای کم) اشاره کرد.

اشتغال زایی خاکشیر با توجه به برداشت دستی بسیار بالا بوده و از مرحله درو تا کوبیدن در هر هکتار 35 الی 40 نفر روز می باشد.